Segueix-nos
 
Nom del autor

Moll Seguí, M. Antònia


 
currículum

Mª Antònia Moll Seguí, s’inicià en la música empesa sobretot per la seva mare. Les primeres lliçons musicals les va rebre als sis anys de la mà de Teresa Nicolau, monja religiosa del Col·legi de la Companyia de Maria, d’on Mª Antònia era alumna.

Després va seguir els seus estudis a Ciutadella amb diferents mestres de música com la professora de piano Mª Dolors Catchot, Mossèn Gabriel Salord director de la Capella Davídica, el mestre i compositor Llorenç Galmés i el conegut pianista ciutadellenc Anton Aguiló.

A partir del 10 anys començà a cursar els seus estudis musicals com a alumna lliure al Conservatori del Liceu de Barcelona. Als 18 any obtingué el Títol Professional de Professora de Música en Solfeig i Piano del Conservatori Superior de Música i Dansa del Liceu de Barcelona. Entre els principals professors que marcaren la seva trajectòria musical hi podríem destacar: Antoni Bossom, Ricard Valls, Mossèn Josep Mª Llorens, Maria Canela i també fins i tot va rebre algunes lliçons del gran pedagog Joaquim Zamacois. Però sobretot, caldria destacar la figura humana i entranyable del seu més estimat i recordat professor i mestre de piano Pere Vallribera que fou Director del Conservatori del Liceu durant més de 50 anys.

A partir dels 18 anys i mentre seguia els seus estudis superiors, va començar la seva tasca docent impartint classes particulars, preparant i presentant infinitat d’alumnes pels exàmens lliures al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, recordem que a Menorca no hi havia encara Conservatori de Música. 

Als 22 anys obtingué el Títol Superior de Música del Conservatori Superior de Música i Dansa del Liceu de Barcelona.

Al curs 1967-68 va entrar com a Professora Auxiliar de Música a l’Institut Josep M. Quadrado de Ciutadella, any en què per primera vegada aquest centre passava d’ésser de Institut Tècnic Agrícola a un Institut d’Ensenyança Mixta de Batxillerat.

Sense interrompre mai la seva dedicació a la docència, es va presentar a la convocatòria d’oposicions generals a Madrid l’any 1984 i va obtenir la plaça en propietat de Professor Agregat de Música de Secundària a l’Institut Josep M. Quadrado.

L’any 1995 tornà presentar-se a les oposicions generals a Madrid, convocades per l’obtenció de la Condició de Catedràtic de Música d’Ensenyança Secundària i Batxillerat, en les quals obtingué la titulació de Catedràtica i des de llavors segueix exercint la seva tasca docent a l’Institut on al llarg de tots aquests anys de docència ha dirigit en algunes ocasions una coral i també una tuna estudiantil.

També ha organitzat i dirigit concerts, en col·laboració amb entitats com: Joventuts Musicals, La Caixa, Sa Nostra, l’Ajuntament de Ciutadella, etc. En algunes ocasions ha actuat sola, i d’altres en companyia d’alguns alumnes; recorda molt especialment el concert per a dos pianos al Claustre del Seminari l’any 1974 on actuaren Esperança Barceló (alumne de Mª Antònia) i la pròpia Mª Antònia Moll.

Amb una altra de les seves facetes, ja des de ben jove, es va interessar a més de pel piano, per altres instruments típics del nostre folklore, com són la guitarra, el guitarró i el tiple. Va aprendre a tocar la guitarra amb un dels nostres millors sonadors i cantadors de fandango, Cristòfol Llorens, més conegut com (l’amo en Tòfol de Son Roses), a tocar el guitarró amb Antoni Benejam (l’amo Antoni de Sa Cavalleria), i el tiple amb Sebastià Moll (l’amo de Son Camaró).

El seu entusiasme pel nostre folklore l’ha portada a escriure i publicar l’any 1994 el llibre titulat “ Folklore Musical de Ciutadella” Instruments i Balls Típics, el qual és un treball d’investigació, recopilació i didàctica, que s’ha esdevingut ja en una eina valuosa de consulta i a la vegada per preservar i conservar el nostre folklore.

Ha impartit cursets sobre la música tradicional i popular de Menorca al Conservatori Superior de música de les Illes Balears. També ha escrit diversos articles, i ha participat en ponències, xerrades i taules rodones sobre el tema del nostre folklore, participant activament en les Jornades I – II – III – de Cultura popular de les Illes Balears que s’han dut a terme a Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera durant els darrers anys.

Un dels més recents treballs de Mª Antònia Moll, ha estat la seva participació dins de l’obra enciclopèdica d’Edicions 62 “Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear“ en el volum VI titulat “Música Popular i tradicional” com autora de la part dedicada a Menorca, en la qual ens parla dels nostres instruments, balls, tonades més ancestrals de les nostres festes populars, del típic glosat menorquí, cançó popular etc.

Des de l’any 2011 gaudeix d’una ben merescuda jubilació, després de quaranta quatre anys de docència a l’IES Josep M. Quadrado, encara que segueix amb il·lusió col·laborant amb concerts, ponències i tots tipus d’activitats musicals.

 
Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis