Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Cicle llegir Joan Ramis
Els dimecres indicats, a les 20 h
Trobada anual de membres de l'IME
Dijous 22 d'agost de 2019
Homentage a Tomàs Vidal Bendito
Dimarts 27 d'agost de 2019
Conferència: Somos lo que comemos y comemos como vivimos
Dimecres 18 de setembre de 2019, a les 20 h.
XXX Escola de Salut Pública de Menorca
Del 16 al 25 de setembre de 2019

Josep M. Quadrado, Assaigs literaris.

 

ImatgeJosep M. Quadrado

Assaigs literaris

Biblioteca Marian Aguiló, 21
ISBN: 84-7826-780-8
Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1996
Amb la col·laboració del Consell Insular de Mallorca (Comissió de Cultura i Patrimoni Històric); Institut Menorquí d'Estudis; Ajuntament de Ciutadella
PVP: 12.00 €


 Amb motiu de l’Any dedicat a Josep M. Quadrado, Antònia Tayadella, especialista en literatura del segle XIX, va prologar i editar per primera vegada els vint assaigs literaris, que, arran de la seva mort, havien quedat escampats en diverses publicacions de Palma, Madrid i Barcelona. Iniciador de la crítica literària a les Illes Balears, els nou primers assaigs corresponen als anys 1839-1844, en què la crítica, entesa com a militància estètica, és la seva activitat preferent, exercida sobretot al setmanari La Palma amb un profund coneixement del romanticisme europeu en la seva versió més conservadora, medievalitzant i cristiana.

Desplaçat el crític literari pel tractadista d’estètica, el pensador moral i l’historiador de la literatura, com ho evidencien els assaigs dedicats a Ramon Llull, a partir de la dècada dels vuitanta recupera la dedicació autònoma al tema literari amb textos dedicats a Verdaguer, Llorente, Marià i Tomàs Aguiló i Pere d’A. Penya, que remeten a les relacions entre Quadrado i la Renaixença, amb l’edició de l’article «Desagravi a las literaturas regionals». En suma, es tracta d’un volum cabdal per conèixer i poder avaluar la important activitat de crítica literària de Josep M. Quadrado. 


 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis