Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

Josep M. Quadrado, Assaigs literaris.

 

ImatgeJosep M. Quadrado

Assaigs literaris

Biblioteca Marian Aguiló, 21
ISBN: 84-7826-780-8
Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1996
Amb la col·laboració del Consell Insular de Mallorca (Comissió de Cultura i Patrimoni Històric); Institut Menorquí d'Estudis; Ajuntament de Ciutadella
PVP: 12.00 €


 Amb motiu de l’Any dedicat a Josep M. Quadrado, Antònia Tayadella, especialista en literatura del segle XIX, va prologar i editar per primera vegada els vint assaigs literaris, que, arran de la seva mort, havien quedat escampats en diverses publicacions de Palma, Madrid i Barcelona. Iniciador de la crítica literària a les Illes Balears, els nou primers assaigs corresponen als anys 1839-1844, en què la crítica, entesa com a militància estètica, és la seva activitat preferent, exercida sobretot al setmanari La Palma amb un profund coneixement del romanticisme europeu en la seva versió més conservadora, medievalitzant i cristiana.

Desplaçat el crític literari pel tractadista d’estètica, el pensador moral i l’historiador de la literatura, com ho evidencien els assaigs dedicats a Ramon Llull, a partir de la dècada dels vuitanta recupera la dedicació autònoma al tema literari amb textos dedicats a Verdaguer, Llorente, Marià i Tomàs Aguiló i Pere d’A. Penya, que remeten a les relacions entre Quadrado i la Renaixença, amb l’edició de l’article «Desagravi a las literaturas regionals». En suma, es tracta d’un volum cabdal per conèixer i poder avaluar la important activitat de crítica literària de Josep M. Quadrado. 


 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis