Segueix-nos
 

Ernest Prats Garcia - Joana Maria Pujades Móra. (eds.), Enric Fajarnés i Tur (1858 - 1934), entre la història i la demografia

 
Imatge

Ernest Prats Garcia - Joana Maria Pujades Móra. (eds.)
Enric Fajarnés i Tur (1858 - 1934), entre la història i la demografia

Proleg de  Josep Bernabeu i Mestre, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat d'Alacant
Col·lecció: La Ciència a les Illes Balears / 7
ISBN: 978-84-96841-85-7
Govern de les Illes Balears - Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació, 2008


Enric Fajarnés i Tur ? que, des d’una ideologia positivista, atorgava al rigor metodològic i a la divulgació del coneixement científic i mèdic una gran importància ? , pot ser considerat allò que en el seu temps s’anomenava un publicista, és a dir, un autor que escriu per al públic, generalment sobre diverses matèries. Al costat de la tasca de desenvolupament de mitjans de comunicació científica, com ara el paper que va jugar com a director de la Revista Balear de Ciències Mèdiques, en la seva producció destaquen els treballs relacionats amb la demografia i l’epidemiologia, però també interessants aportacions al camp de la medicina, la història, la climatologia, l’arqueologia o l’antropologia, entre d’altres.

La personalitat i la trajectòria científiques d’Enric Fajarnés i Tur, caldria situar-les en el context del moviment higienista configurat al llarg de les dècades finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Les seves aportacions a la demografia i l’epidemiologia de les Illes Balears reflecteixen molts dels pressupòsits que acabarien per configurar, durant el període d’entreguerres, el discurs de la medicina social i la salut pública. Destaca l’ús que fa de l’estadística sanitària i de l’argument numèric en els seus treballs, però també l’apropament als factors socials, econòmics i culturals que determinaven els problemes de salut i els episodis de malaltia.
Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis