Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Cicle llegir Joan Ramis
Els dimecres indicats, a les 20 h
Trobada anual de membres de l'IME
Dijous 22 d'agost de 2019
Homentage a Tomàs Vidal Bendito
Dimarts 27 d'agost de 2019
Conferència: Somos lo que comemos y comemos como vivimos
Dimecres 18 de setembre de 2019, a les 20 h.
XXX Escola de Salut Pública de Menorca
Del 16 al 25 de setembre de 2019

Agustí Jansà, El clima de les Illes Balears.

 

ImatgeAgustí Jansà

El clima de les Illes Balears

ISBN: 978-84-16116-05-8
Lleonard Muntaner Editor, 2014
PVP: 10.00 €

La mediterraneïtat climàtica, especialment definida per una marcada sequera estiuenca, és conseqüència d'un determinat tipus de situació geogràfica planetària i la presenten zones del Mare Nostrum, com la nostra, i regions ben allunyades. El clima de les Balears és típicament mediterrani, però queda singularitzat i diversificat per factors d'escala regional i local.

La posició concreta de les Balears, al centre de la conca occidental de la mar Mediterrània, afavoreix règims singulars de pluja i vent, no exempts de certes violències, en què l'activitat ciclogenètica autòctona hi té molt a veure. Les pluges fortes tardorenques, moltes vegades lligades a depressions mediterrànies, i la distribució i la freqüència dels temporals de tramuntana són aspectes que es deriven d'aquesta situació regional particular.

A més, la presència de cada illa enmig de la mar, com a font d'alteració tèrmica i amb un relleu més o menys pronunciat i complex, suposa alteracions locals i provoca diversificació climàtica a petita escala. Encara que els climes de les Balears són bàsicament mediterranis, hi ha diferències de vent, temperatura i pluja que no són gens negligibles. 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis