Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

Agustí Jansà, El clima de les Illes Balears.

 

ImatgeAgustí Jansà

El clima de les Illes Balears

ISBN: 978-84-16116-05-8
Lleonard Muntaner Editor, 2014
PVP: 10.00 €

La mediterraneïtat climàtica, especialment definida per una marcada sequera estiuenca, és conseqüència d'un determinat tipus de situació geogràfica planetària i la presenten zones del Mare Nostrum, com la nostra, i regions ben allunyades. El clima de les Balears és típicament mediterrani, però queda singularitzat i diversificat per factors d'escala regional i local.

La posició concreta de les Balears, al centre de la conca occidental de la mar Mediterrània, afavoreix règims singulars de pluja i vent, no exempts de certes violències, en què l'activitat ciclogenètica autòctona hi té molt a veure. Les pluges fortes tardorenques, moltes vegades lligades a depressions mediterrànies, i la distribució i la freqüència dels temporals de tramuntana són aspectes que es deriven d'aquesta situació regional particular.

A més, la presència de cada illa enmig de la mar, com a font d'alteració tèrmica i amb un relleu més o menys pronunciat i complex, suposa alteracions locals i provoca diversificació climàtica a petita escala. Encara que els climes de les Balears són bàsicament mediterranis, hi ha diferències de vent, temperatura i pluja que no són gens negligibles. 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis