Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
Presentació llibre La verdad sobre el caso Lafarge. ciencia, justicia y ley durante el siglo xix

ImatgeAutor: José Ramón Bertomeu Sánchez
Edita: Edicions del Serbal

A càrrec de:
Josefina Salord, coordinadora científica de l'IME
Miquel Àngel Limón, membre de la Secció de Ciències Socials
José Ramón Bertomeu Sánchez, autor del llibre i professor d'Història de la Ciència (Universitat de València)


Data: 13 de maig, a les 20 hores
Lloc: Can Victori, seu de l'IME


Targetó

Text de la presentació de Miquel Àngel Limón
 

 
Presentació llibre La verdad sobre el caso Lafarge. ciencia, justicia y ley durante el siglo XIX

ImatgeAutor: José Ramón Bertomeu Sánchez
Edita: Edicions del Serbal


A càrrec de:
Josefina Salord, coordinadora científica de l'IME

Miquel Àngel Limón, membre de la Secció de Ciències Socials

José Ramón Bertomeu Sánchez, autor del llibre i professor d'Història de la Ciència (Universitat de València)Data: 13 de maig, a les 20 hores
Lloc: Can Victori, seu de l'IME

Targetó

Text de la presentació de Miquel Àngel Limón


Resum del llibre

 

El judici per enverinament de Marie Lafarge és un dels més famosos de tota la història. Una llarga sèrie de circumstàncies van contribuir a la seva gran popularitat: els misteriosos fets que van envoltar la mort de Charles Lafarge, la fama dels protagonistes implicats en el doble procés judicial, el maneig de noves tècniques pericials d'alta sensibilitat, les fortes discrepàncies entre els perits durant el judici i les incerteses del veredicte final que mai no van ser completament dissipades. En paraules d'un periodista d'aquells anys, el cas Lafarge confirma que "la veritat és més estranya que la ficció". Ningú no podria haver inventat "aquesta intriga, aquests personatges o les escenes del seu desenvolupament", no hi ha cap relat de ficció capaç de competir amb "aquesta mescla salvatge d'ingredients nauseabunds, horribles i carnavalescos". La confluència de tots aquests elements va impulsar un fort debat públic que es va mantenir viu durant dècades a França i va inspirar obres d'escriptors com Gustave Flaubert o Alexandre Dumas. Molts altres autors posteriors han tractat de desvetllar la veritat sobre els cas Lafarge, des de juristes i criminòlegs fins a metges i historiadors. Mitjançant documents de l'època, aquest llibre reconstrueix tant el judici com les controvèrsies i les investigacions posteriors, amb la finalitat que el lector pugui formar la seva pròpia opinió sobre la culpabilitat o la innocència de Marie Lafarge. Així, a través de les peripècies d'aquest famós cas, resulta possible conèixer de primera mà bona part de les tensions entre ciència, justícia i llei.

José Ramon Bertomeu Sánchez és professor d’història de la ciència a la Universitat de València. Ha estat professor visitant a les universitats de Harvard, París X-Nanterre i Manchester. Les seves investigacions se centren en la història de la toxicologia del segle XIX. Ha publicat llibres a l’entorn de temes d’història de la química i nombrosos articles sobre les proves pericials en la justícia criminal del segle XIX. És director del màster interuniversitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica i membre del consell editor de la revista Ambix. 
  

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis