Segueix-nos
 
jornades de patrimoni industrial de menorca

ImatgeLa idea d’aquestes jornades és presentar la situació present i passada del patrimoni industrial de Menorca per conscienciar la societat sobre la importància de la seva preservació i la seva potencialitat si se'l valora adequadament.

Organitza: Secció de Ciències Socials de l'IME
Maó, 6 i 7 de novembre de 2015

PROGRAMA

Nota: les sessions 1 i 3 es faran a la seu de l'IME i la sessió 2 a la seu del CIM. Totes les sessión són obertes al públic. No cal inscripció prèvia
 

 
Jornades de Patrimoni Industrial de Menorca

ImatgeOrganitza: Secció de Ciènces Socials de l'IME
Maó, 6 i 7 de novembre de 2015

PROGRAMA

Nota: les sessions 1 i 3 es faran a la seu de l'IME i la sessió 2 a la seu del CIM. Totes les sessions són obertes al públic. No cal inscripció prèvia


La història contemporània de Menorca està indefugiblement lligada a la indústria. Les activitats manufactureres ja ocupaven una bona part de la població activa de l’illa a les acaballes del segle XVIII. El segle següent va veure el reforçament del sector secundari, en el qual va adquirir un pes creixent la mecanització. Així, es van desplegar el sector del calçat d’exportació i una potent factoria tèxtil (Industria Mahonesa). Al final del segle XIX, aquestes activitats ja estaven madures i d’altres es van afegir a l’impuls industrialitzador, especialment les lligades a les branques del metall, tant en la seva vessant de maquinària (Societat Angloespañola) com la dels objectes d’ornament (bosses de plata). També és el moment en què la indústria agroalimentària treu cap, amb factories diverses com els molins fariners mecànics o la destil·lació de licors, a les quals s’afegiran aviat els primers intents de mecanitzar la producció de formatge.

Menorca patí una recessió econòmica d’importància a l’entrada del segle XX, la superació de la qual va venir de la mà de l’aprofundiment del model industrial, amb el desenvolupament d’ocupacions noves, com la bijuteria o la fabricació de derivats làctics (els formatgets d’El Caserío), així com la reconversió de les existents, com el calçat.

Des de finals del segle XX, les activitats manufactureres han patit una erosió important, però encara es manté una considerable base industrial, de manera que Menorca segueix essent l’illa amb major pes del sector secundari de les Illes Balears. Els nous aires que respira l’economia occidental reclamen la reindustrialització del nostre teixit productiu, davant l’evidència que, sense una sòlida base manufacturera que complementi les activitats de serveis lligats a la innovació digital, la prosperitat de la nostra societat està en perill.

En definitiva, més d’un segle d’indústria ha deixat una forta petjada en les nostres ciutats i en la nostra societat, en els homes i dones que van fer de la fàbrica i el taller una forma de viure i de veure el món. Tot plegat ha anat sedimentat un conjunt d’elements diversos que englobam, per simplificar, sota l’etiqueta de Patrimoni Industrial, i entre els quals s’aixopluguen aspectes materials (edificis, maquinària, mostres, productes,..), immaterials (propietat industrial, publicitat, disseny, documentació,...), i tot un ventall d’intangibles socials i culturals que hi són directament vinculats.

La idea d’aquestes jornades és presentar la situació present i passada del patrimoni industrial de Menorca per conscienciar la societat sobre la importància de la seva preservació i la seva potencialitat si se'l valora adequadament.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis