Segueix-nos
 

HOMENATGE A MONTSERRAT ROIG

ImatgeMontserrat Roig: 70 anys de celebració, 25 anys de record

Hi participen: Roger Sampere Roig, Betty Sintes Corantí, Miquel Àngel Limón Pons i Josefina Salord Ripoll

Organitza: Secció de Llengua i Literatura

Data: Dijous 28 de juliol de 2016 a les 20 h.
Lloc: Pati de Can Victori, seu de l'IME

TARGETÓ

 

 

HOMENATGE A MONTSERRAT ROIG
 

ImatgeMontserrat Roig: 70 anys de celebració, 25 anys de record

Lluïsa Julià fa cinc anys (Serra d’or, juliol-agost 2011) assegurava que “l’escriptura sinònim d’investigació i de compromís col•lectiu, defineix l’obra de Montserrat Roig” i afegia: “avui que es compleixen vint anys de la seva mort prematura, la seva obra literària, d’investigació, periodística i narrativa, és central en el relat i la comprensió de la Transició catalana”.

I és que Montserrat Roig copsa la realitat que l’envolta i li dóna una perspectiva crítica, històrica i, fins i tot, sociològica. El rigor amb el qual escriu les seves obres tant de ficció com de no ficció la converteix en una de les veus més emblemàtiques del segle XX.

És definitiu com l’escriptora ens porta de la mà, encara avui, cap a l’actualitat més imminent.
Morí de manera prematura i ens deixà orfes del seu rigor, del seu ideari crític i, sobretot, de la seva producció escrita (per a ella periodisme i literatura eren dues cares de la mateixa moneda¬¬).
Tanmateix, ni la mort va poder silenciar una dona que, a les beceroles de la Transició, va abordar temàtiques com la guerra, el masclisme, l’holocaust, el racisme...

Sovint, Roig reflexionava de manera teòrica sobre qüestions que després serien arguments de les seves novel•les, i ho feia sempre des d’un compromís ideològic amb el moment i el país.
Roig a (Molta roba i poc sabó 1978) afirmava: “No et pots sostreure del país i del moment en què vius, perquè estàs pastada del mateix fang i respires el mateix aire que els teus.”

Per tot això i pel seu fort lligam amb Menorca, l’IME, el 28 de juliol, li retrà homenatge. Poques vegades es poden commemorar un naixement i una mort a la vegada. Així les coses, celebrarem els 70 anys del seu naixement i recordarem que, 25 anys després de la seva mort, la paraula de Roig és encara del tot hodierna.Hi participen: Roger Sampere Roig, Betty Sintes Corantí, Miquel Àngel Limón Pons i Josefina Salord Ripoll

Organitza: Secció de Llengua i Literatura

Data: Dijous 28 de juliol de 2016 a les 20 h.
Lloc: Pati de Can Victori, seu de l'IME


TARGETÓ

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis