Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE DE FINAL DE GRAU:

ImatgeEncaminar Menorca. Hotel rural a Son Morell.

Es tracta d'un estudi territorial sobre l'illa de Menorca per tal de reconèixer una xarxa de camins i un sistema d'allotjaments que posi en valor la diversitat paisatgística de l'illa i afavoreixi un turisme sostenible, de qualitat i desestacionalitzat.

A càrrec d' Aina Coll Torrent, autora del projecte i arquitecta per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB)

Presenta: Joan Ll. Torres, cap de la Secció de Ciència i Tècnica de l'IME

Data: 17 de novembre de 2016 a les 20 h.
Lloc: Can Victori, seu de l'IME

TARGETÓ
 

 

Presentació del projecte de final de grau Encaminar Menorca. Hotel rural a Son Morell.

ImatgeA càrrec d' Aina Coll Torrent, autora del projecte i arquitecta per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB)


Quan els científics i acadèmics defineixen l’era geològica actual com l’Antropogen, a causa de l’impacte que les activitats humanes han tingut en el desenvolupament de la Terra, es fa evident que no hi ha cap paisatge que, de manera directa o indirecta, no haguem influenciat. Paradigma d’això és el territori de Menorca, que ha estat en gran part modelat per la intervenció humana: des de la parcel•lació del medi rural en camps de conreu a l'extracció de posidònia de les platges, la tala forestal o l'excavació de pedreres.

A partir del reconeixement d’una estructura en el sistema de camins rurals existents a l’illa, Encaminar Menorca fomenta mitjans de mobilitat alternatius al cotxe, adreçats tant als residents a l’illa com als visitants. Una xarxa per al desplaçament en bicicleta, a cavall o caminant permet la reinterpretació de la percepció de l’illa, alhora que posa en valor el seu paisatge interior i aposta, així, per un turisme sostenible, de qualitat i que afavoreixi la desestacionalització turística.

El projecte analitza la geologia de l’illa, les zones naturals protegides i la seva relació amb els graus de vegetació i les unitats paisatgístiques, englobant-ho en sis zones fisiogràfiques. Juntament amb el registre de l’experiència viscuda dels camins, incloent-hi els punts d’interès històric i cultural i els punts d’allotjament existents, es conforma una visió global a diferents escales del sistema de camins proposat. Aquest es basa principalment en el creuament en retícula dels tres camins longitudinals històrics de l’illa (camins del Nord, d’en Kane i Reial) amb una sèrie de camins transversals, que uneixen platges, pobles i punts d’interès alhora que posen en valor el paisatge dels barrancs.

Conjuntament amb la xarxa de camins, es proposa un sistema d’allotjaments rurals basats principalment en la rehabilitació de casats de lloc abandonats i la transformació de casats amb activitat agrària en agroturismes. En el marc previst d’allotjaments, es dissenya un nou hotel rural situat al nord de Ciutadella, annex a un dels trams més desprotegits del Camí de Cavalls. El paisatge de Son Morell representa la transició entre la marina frondosa del nord de Menorca i els camps àrids propis del paisatge de Punta Nati, un indret sublim parcel•lat característicament amb la delimitació a través de murs i construccions de pedra seca, de les quals el projecte adopta el caràcter objectual.

Els afloraments calcaris del sòl a la superfície no permeten el conreu agrícola. A més, els abruptes penya-segats de l'indret impedeixen el contacte físic amb el mar. L’hotel rural esdevé el refugi des d’on afrontar el territori hostil i alhora abstracte: aquell paisatge que només permet la seva contemplació.

Data: 17 de novembre de 2016 a les 20 h.
Lloc: Can Victori, seu de l'IME


TARGETÓ


 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis