Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

Joan Ramis i Ramis, Lucrècia. A cura de Pep Valsalobre i Vicent de Melchor

 

ImatgeJoan Ramis i Ramis

Lucrècia
 

A cura de Pep Valsalobre i Vicent de Melchor
Col·lecció Philologica: Sèrie textos, 5
ISBN: 978-84-943839-9-1
Edicions Vitel·la, 2019
Amb la col·laboració de l'Institut Menorquí d'Estudis; Ministerio de Economía y Competitividad; Generalitat de Catalunya - Departament de Catalunya
PVP: 16.50 €La publicació d'aquesta primera edició crítica de l'obra màxima de la literatura catalana del segle XVIII coincideix feliçment amb la commemoració del bicentenari de la mort del seu autor, el menorquí Joan Ramis (1746-1819).

La tragèdia Lucrècia, composta al 1769, està basada en el relat llegendari del pas de la monarquia a la república romana al 509 aC, que ha tingut un intens i dilatat ressò literari des de l'Antiguitat. L'obra va ser escrita quan l'autor comptava només amb vint-i-tres anys. Està contruïda segons els cànons formals del classicisme francès i incorpora els elements ideològics culturals, socials i polítics del nou moviment il·lustrat. La protagonista que dona títol a l'obra, sotmesa a un conflicte entre fidelitat conjugal i ambició, és violada pel fill del rei de Roma Tarquini el Superb, fet que la condueix al suïcidi per honor i que desembocarà en una revolta de l'arisocràcia romana contra la tirania dels monarques etruscos que durà a la instauració de la república.

Més de dos segles després d'haver estat escrita, Lucrècia ens continua emocionant per la perennitat dels valors que exposa (l'exercici de la virtut, la lluita contra la tirania, els valors republicans). Per aquesta raó i per la seva innegable qualitat literària, aquesta obra de Ramis és un clàssic indiscutible de la literatura catalana de tots els temps.
 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis