Segueix-nos
 

IV Jornada menorquina a la universitat catalana d'estiu - uce 2019

Data: dimarts 20 d'agost de 2019
Lloc: Prada de Conflent

PROGRAMA
 

 

IV Jornada menorquina a la Universitat Catalana d'Estiu - UCE 2019

Data: dimarts 20 d'agost de 2019
Lloc: Prada de Conflent

El progrma de la jornada serà el següent:


I. Les illes com a laboratori per avaluar els límits del metabolisme territorial
S'abordarà el tema des de la perspectiva de Menorca com a reserva de biosfera, tot i que s'establiran comparacions amb altre territoris i es mostraran les vinculacions amb Catalunya.
1. David Carreras, biòleg, director de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM). Territori, Biodiversitat i Pressió Humana. Límits per a la convivència.
2. Jesús Cardona, arquitecte, coordinador de les Directrius Estratègiques de Menorca. Metabolisme territorial: energia, aigua i residus.
3. Núria Llabrés, geògrafa, VSF Justícia Alimentària Global. L'alimentació com a eix de sostenibilitat d'un territori. Fluxos alimentaris.
[Temps: 30 min cada ponent. Total: Aprox. 2 hores, amb temps per a intervencions del públic i debat.]

II. L'il·lustrat Joan Ramis i Ramis (Maó, 1746-1819) en el bicentenari de la mort
Amb motiu del bicentenari de la mort de la figura més destacada de la Il·lustració menorquina i de l'escriptor més important de la literatura catalana del segle xviii per la tragèdia Lucrècia (1769), abordarem, primer, la seva trajectòria en el marc del que Jordi Carbonell va anomenar el període menorquí de la literatura catalana i Joaquim Molas, el Grup Il·lustrat Menorquí, per centrar-nos, després, en l'anàlisi de l'obra teatral i poètica.
1. Josefina Salord Ripoll, historiadora de la cultura i coordinadora científica de l'IME. La trajectòria de Joan Ramis i Ramis dins el Grup Il·lustrat Menorquí.
2. Maria Paredes Baulida, doctora en Filologia Clàssica i membre de l'IME. La importància de l'obra obra literària de Joan Ramis i Ramis dins la literatura catalana de la Il·lustració.

[Documental 25 anys fent camí. Menorca Reserva de Biosfera (Arxiu d'Imatge i So de Menorca, Consell Insular de Menorca i Institut Menorquí d'Estudis), realitzat per Magda Timoner Pelegrí.]  


PROGRAMA 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis