Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

viii congrés de la xarxa mundial de reserves de biosfera illes i zones costaneres 

VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres

Els dies 22-25 de maig de 2018, el Consell Insular de Menorca va acollir el VIII Congrés de la XarxaMundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres. Aquesta Xarxa es va crear l'any2009 per la UNESCO, per tal de potenciar la cooperació i el treball en xarxa entreterritoris illencs i costaners d'arreu del món, amb l'objectiu de millorar les estratègiesde mitigació i adaptació al canvi climàtic i les polítiques de desenvolupamentsostenible.

Es tracta d’una xarxa temàtica, que cerca unir esforços entre diferents territoris quecomparteixen determinades característiques ambientals i socioeconòmiques i alhoraenfronten problemàtiques similars. Les illes i territoris costaners són enclavamentsmolt sensibles per la seva rica biodiversitat i els seus valors culturals, i sónespecialment vulnerables a les amenaces del canvi global. Al seu torn, tenen un granpotencial en l'estudi d'aquests canvis i en l'aplicació i l'assaig de polítiques dedesenvolupament sostenible.

Aquesta Xarxa, coordinada des del Programa MAB de la UNESCO, té dues secretaries
tècniques, una a la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea), i l'altra a
Menorca, per tal de dinamitzar el treball en xarxa i impulsar l'intercanvi d'experiències
i l'aprenentatge mutu.

El congrés va comptar amb la participació de més de 60 representants de 48 reserves de biosferasituades a 33 països diferents, a més de personal del Secretariat de la UNESCO i del'Organisme Autònom Parcs Nacionals.

Entre les temàtiques abordades figuren el turisme sostenible, la gestió de la biodiversitat, el desenvolupament local, lagestió d'aigua, energia i residus i l'adaptació al canvi climàtic i la gestió d'àrees marinesi pesqueres. A més es treballarà per definir i aprovar un pla de treball per a la Xarxa perals anys 2018-2022.

Les DEM-e, juntament amb l’Observatori de la Reserva de Biosfera de Lanzarote, van coordinar i dinamitzar el taller “Energía y metabolismo socioeconómico”, que abordava qüestions de sostenibilitat a partir dels següents punts:
1. Situació actual del planeta terra i tendències
2. El paper de les Reserves de Biosfera illes i zones costaneres
3. El mètode per a elaborar una diagnosi del metabolisme energètic que pugui ser comparable entre les diferents illes i zones costaneresReserva de Biosfera
4. Claus per a definir una estratègia/pla de futur
5. Proposta d’una senya d’identitat a la xarxa illes i zones costaneres Reserva de Biosfera: la contemplació del cel nocturn i les estrelles sense contaminació lumínica ni atmosfèrica

Els resultats del taller van exposar i incorporar a les conclusions del Congrès.


Actes del congrés
                   

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis