Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

PRIMERES JORNADES SOBRE CANVI CLIMÀTIC A LES ILLES BALEARS

TexteDiagnosi d'un sistema energètic i les seves emissions: el cas de Menorca (Palma, 25 i 26 d'octubre de 2018)
 

Primeres Jornades sobre Canvi Climàtic a les Illes Balears

DIAGNOSI D’UN SISTEMA ENERGÈTIC I LES SEVES EMISSIONS: EL CAS DE MENORCA
Primeres Jornades sobre Canvi Climàtic a les Illes Balears
Sala d’actes de Comissions Obreres (CCOO), Palma

Els dies 25 i 26 d’octubre de 2018 van tenir lloc les primeres Jornades sobre Canvi Climàtic a les Illes Balears, organitzades pel Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC-UIB) en col·laboració amb l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern Balear. El dia 26 van participar les DEM-e amb la ponència “diagnosi d’un sistema energètic i les seves emissions: el cas de Menorca”.

Les estratègies de mitigació del canvi climàtic necessàriament han d’identificar les fonts i quantificar les emissions de GEH. D’altra manera no es poden combatre amb efectivitat les causes del canvi climàtic. Les Directrius Estratègiques de Menorca en l’apartat d’energia (DEM-e) han elaborat un mapa detallat dels fluxos del sistema energètic de l’illa en el període d’un any. Aquest estudi quantifica les fonts directes de GEH no només produïdes sobre l’illa, si no també les que són atribuïbles a Menorca pels desplaçaments aeris i marítims, així com les emissions atribuïbles a la connexió elèctrica amb Mallorca (ara fora de servei). Aquestes emissions s’han agrupat segons la procedència (fonts d’energia primària), però també segons el sector on es produeix l’ús final de l’energia: primari, industrial, serveis, residencial i els diferents mitjans de transport.

El sistema energètic de Menorca contribueix a la potenciació del canvi climàtic amb l’emissió de més de 600.000 tones de CO2 anuals, de les quals més de la meitat provenen de la generació d’electricitat a la central tèrmica de Maó, seguida pel transport terrestre, que representa una cinquena part. Aquests nivells d’emissions ens situen fora dels compromisos de Kyoto i la tendència és a no complir tampoc amb la cimera de París. Les emissions directes de CO2 per càpita (població de dret) ens situa per sobre de la mitjana nacional i europea. Amb aquest punt de partida, es compta amb la informació per traçar un full de ruta per descarbonitzar el sistema energètic de Menorca, que ha de ser una Reserva de Biosfera exemplar en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.


Presentació

Primeres Jornades sobre Canvi Climàtic a les Illes Balears

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis