Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

menorca 2030: l'illa descarbonitzada

Llibre de les Jornades sobre els 25 anys de la Reserva de Biosfera de Menorca

 

MENORCA 2030: L'illa descarbonitzada

Llibre de les Jornades sobre els 25 anys de la Reserva de Biosfera de Menorca

Autors:
Jesús Cardona Pons, Arquitecte membre de l’IME i coordinador de les Directrius Estratègiques de Menorca
Xavi Camps Orfila, Enginyer Tècnic Industrial i col•laborador de les Directrius Estratègiques de Menorca
Marc Pons Maria, Enginyer Industrial i col•laborador de les Directrius Estratègiques de Menorca

El nostre compromís com a Reserva de Biosfera ens situa en la cruïlla de contribuir a la mitigació del canvi climàtic en la mesura que ens sigui possible. Entenem que els límits geogràfics de les illes, especialment les Reserves de Biosfera, són potencials laboratoris d’assaig dels límits planetaris, on es pot proposar una manera d’habitar el territori més sostenible.

Dins aquest marc conceptual, el 2016 l’IME impulsa les Directrius Estratègiques de Menorca (DEM), que han treballat fins a l’actualitat en el sistema energètic de l’illa (DEM-e). El procés de les DEM-e culmina amb la definició del full de ruta cap a un nou model energètic més sostenible. En la seva elaboració s’ha comptat amb l’impuls del Consell Insular de Menorca (CIM) i el recolzament de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears. També han participat empreses públiques i privades, universitats i experts de diversos sectors en la definició de les diferents línies d’acció del full de ruta. Tota la feina s’ha pogut basar en la diagnosi prèvia realitzada per les DEM-e (veure http://www.ime.cat/contingut.aspx?idpub=14611), així com la recerca prèvia de l’OBSAM i els seus indicadors.

El full de ruta DEM-e que s’exposa a l’escrit té com a objectiu descarbonitzar el sistema energètic de Menorca. La seva elaboració s’ha basat en la visió integral de les diferents fonts, infraestructures i usos de l’energia, amb l’objectiu de reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La proposta descriu el camí per a reconduir el sistema energètic des de la configuració actual cap a un model basat en renovables, plenament compatible amb els compromisos assumits pels països de la Unió Europea per 2030 i, fonamentalment, amb els principis d’una Reserva de Biosfera. El full de ruta s’emmarca en la ruta de descarbonització EU Roadmap 2050 i la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica aprovada pel Govern de les Illes Balears.


25 anys RdB presentació


 

25 anys RdB publicacióJornades sobre els 25 anys de la Reserva de Biosfera 
Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis