Segueix-nos
 

ii world conference on meteotsunamis

ImatgeData: del 18 al 20 de maig de 2022
Lloc: Llatzeret de Maó i a Ciutadella

Organitza: Institut Menorquí d'Estudis, Consell Insular de Menorca, Universitat de les Illes Balears i l'Ajuntament de Ciutadella

Amb la col·laboració de Govern de les Illes Balears, SOCIB, Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Ports de les Illes Balears i IAPSO.

Per a més informació: http://2cm-menorca.ime.cat
 

 

2nd World Conference on Meteotsunamis

ImatgeData: del 18 al 20 de maig de 2022
Lloc: Llatzeret de Maó i a Ciutadella

Per a més informació:
 http://2cm-menorca.ime.cat

Objectius científics


Els meteotsunamis són oscil·lacions de nivell de la mar d’amplitud considerable, amb períodes
del mateix rang que els tsunamis ordinaris o d’origen sismològic (és a dir, entre uns pocs
minuts i una o dues hores) i que tenen una causa o origen meteorològic. Els meteotsunamis afecten, amb una freqüència significativa, les costes de les Illes Balears, en particular alguns ports o cales. Destaca, en aquest sentit, el port de Ciutadella de Menorca, on meteotsunamis de l’ordre d’un metre de desnivell, entre màxim i mínim, s’hi produeixen gaire bé cada any, i on són coneguts amb el nom popular de rissagues (nom que s’ha estès a altres indrets de les Balears i fins i tot de més enllà de l‘arxipèlag).

Les investigacions pioneres sobre rissagues es van dur a terme els anys 80 a cavall entre l’INM i la incipient Universitat de les Illes Balears (UIB). Investigadors d’ambdues institucions i també d’altres institucions d’arreu d’Espanya es van afegir prest a l’estudi dels meteotsunamis. Prest es va tenir notícia de que les rissagues de Ciutadella no eren un fenomen únic d’aquest port, ni tan sols de les Balears o de les costes mediterrànies de la península Ibèrica, sinó que també es produïen de manera semblant a altres regions mediterrànies (particularment a la costa dàlmata) i a altres llocs del món, como al Japó, entre molts d’altres. Fins fa relativament poc, les investigacions sobre meteotsunamis als diversos llocs del món s’han dut a terme de manera bastant independent, encara que les col·laboracions s’han incrementat progressivament.

Un punt culminant d’aquest esperit creixent de col·laboració va ser la convocatòria i celebració de la First World Conference on Meteotsunamis (Primera Conferència Mundial sobre Meteotsunamis), que va tenir lloc a Split (Croàcia) el mes de maig de 2019. La conferencia va ser un èxit, amb una participació de 60 científics d’una vintena de països. Bona part de les aportacions han quedat recollides en un volum especial, 650 pàgines, de la revista Natural Hazards (https://link.springer.com/journal/11069/volumes-and-issues/106-2). A Split -2019 es va apuntar la conveniència de donar continuïtat a conferències d’aquest tipus, apuntant-se con apropiada una periodicitat tri-anual i assenyalant com a lloc Menorca, per la importància científica i pràctica de les rissagues de Ciutadella.

La Segona Conferència Mundial sobre Meteotsunamis que ara es proposa té com a objectiu principal, la consolidació i l’ampliació de l’intercanvi internacional de coneixements, experiències, observacions i
mètodes de predicció, per tal de millorar el coneixement i la predicció del fenomen a totes els llocs i àrees on es produeix. Fer aquesta conferència a les Balears, a Menorca, concretament, facilita, d’una part, que els científics de les Balears puguin aprofitar aquesta ocasió singular, per a enriquir-se’n científicament sobre un tema que és important i ens és proper. D’altra banda, també estimula que les rissagues de Balears siguin o continuïn essent objecte d’estudi a escala internacional, dins del context de la investigació mundial sobre meteotsunamis, en benefici del millor coneixement i predicció d’aquest risc natural, regional i local. 


 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis