Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

2. Pere Ballester, Estudis d'Antropologia de Menorca. Introducció de Tomàs Vidal Bendito

 

ImatgePere Ballester

Estudis d'Antropologia de Menorca

Introducció de Tomàs Vidal Bendito
Col·lecció Capcer, 2
DL: MH 51-1986
Institut Menorquí d'Estudis, 1986
Estudis d'Antropologia de Menorca
aplega tres treballs clau de Pere Ballester Pons (Maó 1856-1946), jurista i un dels intel·lectuals més destacats de la Menorca del Nou-cents. El primer, «Costumbres populares de Menorca», és la resposta a una enquesta etnològica d'abast estatal, realitzada per la Sección de Ciencias Morales y Políticas de l'Ateneo de Madrid, sobre costums referits al naixement, al matrimoni i a la mort. Tot i que l'enquesta estatal no es va publicar, el text de Pere Ballester fou editat amb èxit de públic per Bernat Fàbregues el 1905.

El segon, «Costums i trantes referents a bestiar més usuals a s'illa de Menorca» (1918), va ser també una obra d'encàrrec, en aquest cas de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, de la Universitat de Barcelona, dirigit per Tomàs Carreras i Artau. En aquest treball publicat per la Revista de Menorca, hi va aportar els seus valuosos coneixements de primera mà del món agrari menorquí com a propietari rural que era.

Finalment, «Pesca marítima» (1919) és també un encàrrec de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, al qual aporta els seus coneixements com a afeccionat a la pesca i a la navegació. Així, Estudis d'Antropologia de Menorca evidencia la importància del polifacètic Pere Ballester també en el terreny antropològic.

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis