Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Cicle llegir Joan Ramis
Els dimecres indicats, a les 20 h

2. Pere Ballester, Estudis d'Antropologia de Menorca. Introducció de Tomàs Vidal Bendito

 

ImatgePere Ballester

Estudis d'Antropologia de Menorca

Introducció de Tomàs Vidal Bendito
Col·lecció Capcer, 2
DL: MH 51-1986
Institut Menorquí d'Estudis, 1986
Estudis d'Antropologia de Menorca
aplega tres treballs clau de Pere Ballester Pons (Maó 1856-1946), jurista i un dels intel·lectuals més destacats de la Menorca del Nou-cents. El primer, «Costumbres populares de Menorca», és la resposta a una enquesta etnològica d'abast estatal, realitzada per la Sección de Ciencias Morales y Políticas de l'Ateneo de Madrid, sobre costums referits al naixement, al matrimoni i a la mort. Tot i que l'enquesta estatal no es va publicar, el text de Pere Ballester fou editat amb èxit de públic per Bernat Fàbregues el 1905.

El segon, «Costums i trantes referents a bestiar més usuals a s'illa de Menorca» (1918), va ser també una obra d'encàrrec, en aquest cas de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, de la Universitat de Barcelona, dirigit per Tomàs Carreras i Artau. En aquest treball publicat per la Revista de Menorca, hi va aportar els seus valuosos coneixements de primera mà del món agrari menorquí com a propietari rural que era.

Finalment, «Pesca marítima» (1919) és també un encàrrec de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, al qual aporta els seus coneixements com a afeccionat a la pesca i a la navegació. Així, Estudis d'Antropologia de Menorca evidencia la importància del polifacètic Pere Ballester també en el terreny antropològic.

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis