Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

5. Josep Bernabeu Mestre; Francesc Bujosa Homar; Josep Miquel Vidal Hernández (coordinadors). Clima, microbis i desigualtat social: de les topografies mèdiques als diagnòstics de salut.

 

ImatgeJosep Bernabeu Mestre; Francesc Bujosa Homar; Josep Miquel Vidal Hernández (coordinadors)

Clima, microbis i desigualtat social: de les topografies mèdiques als diagnòstics de salut

Col·lecció Recerca, 5
ISBN: 84-86752-80-9
Institut Menorquí d'Estudis, 1999
PVP: 12,00 €

En un moment en què l'anomenat paradigma biologicista presenta mancances importants per explicar i abordar els problemes de salut, el coneixement del medi, de la realitat sobre la qual es vol actuar, apareix com un element fonamental per desenvolupar les accions en matèria de salut pública.

Aprofitar la reflexió històrica i apropar-se al procés de constitució d'un gènere com el de les topografies mèdiques o de l'anomenada geografia mèdica, entenem que pot ajudar a reflexionar sobre alguns dels debats conceptuals i metodològics qeu es troben darrera dels diagnòstics de salut, dels plans de salut i, en general, del conjunt d'estratègies d'actuació i intervenció de la planificació sanitària.

Amb el títol de Clima, microbis i desigualtat social: de les topografies mèdiques als diagnòstics de salut, es va convocar una trobada que va reunir professionals de diferents disciplines i àrees de coneixement: des de la història de la medicina i de la ciència fins a l'epidemiologia i la salut pública, passant per la geografia i la demografia.

Els diferents treballs presentats que s'arrepleguen en aquest llibre, tant els que fan servir el mètode històric com els que s'ocupen de qüestions més actuals, posen de manifest les mancances que comporta l'apropament biomèdic, i més concretament l'ús d'una explicació exclusivament biologicista dels problemes de salut i malaltia. També posen de manifest la urgència per desenvolupar models explicatius que ens propocionin un coneixement adequat de les condicions de vida de la població i dels seus hàbits, i que ens permetin, així, planificar, de forma més adequada, la prevenció i la promoció de la salut de les poblicacions.

La prespectiva mediambiental i social que ens proporcionaven les topografies mèdiques i els estudis de geografia mèdica ens permet valorar la importància i l'interès d'una explicació ecològica de la malaltia, i la seua utilitat per considerar la influència d'un coneixement adequat dels estils de vida i de les condicions del medi ambient en el moment de dissenyar les estratègies d'intervenció en matèria de salut pública. Tanmateix, les reflexions que aporten els treballs de contingut més actual manifesten la necessitat de completar aquesta alternativa amb la col·laboració de diferents disciplines social, i entre aquestes, la mateixa geografia mèdica.

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis