Segueix-nos
 

10. Marc Moll Marquès. Les plantes a Menorca. Noms i usos (Primera reimpressió). Pròleg de Josefina Salord Ripoll

 

ImatgeMarc Moll Marquès

Les plantes a Menorca. Noms i usos (Primera reimpressió)

Pròleg de Josefina Salord Rìpoll
Col·lecció Recerca, 10
ISBN: 84-95718-28-6
Institut Menorquí d'Estudis, 2005 (Primera edició); 2010 (Primera reimpressió)
PVP: 17,00 €

L'objectiu principal d'aquest treball és donar a conèixer els noms i els usos tradicionals donats a les plantes a Menorca, ja que, com sabem, hi ha hagut i continua havent-hi una forta tradició per part dels seus habitants envers el coneixement de les espècies vegetals de l'illa, així com del seu ús en els diferents aspectes de la vida quotidiana. Aquests usos, encara que ja no són tan vius com en el passat, s'han mantingut en la seva pròpia subsistència depenia de l'aprofitament màxim dels recursos naturals que els oferia el medi illenc.

Les plantes han estat sempre lligades a la pròpia evolució de l'home i ala seva supervivència; la convivència diària entre ambdós ha fet que l'home donàs un o més noms a una gran quantitat d'elles, tant de la meteixa terra com d'espècies foranes. Hi ha plantes que són ben conegudes per un sol nom però n'hi ha d'altres, la majoria, que tenen gran quantitat de denominacions populars, la qual cosa fins i tot pot ocasionar confusions entre espècies.

Amb el present estudi també es vol contribuir a mantenir una part de la nostra cultura popular, perquè molts costums són arraconats per la modernització de la vida, tant al camp com a la ciutat. Les fonts d'informació són cada vegada més limitades i, en perdre's, s'enduen un tresor de la nostra cultura. Des d'un punt de vista lingüístic és molt important poder plasmar aquest patrimoni lèxic i, a més a més, assegurant-se en cada cas el lligam clar amb el corresponent nom científic, amb la finalitat d'evitar qualsevol possible confusió en la identificació d'espècies vegetals en un futur. S'han mesclat tant noms de plantes superiors com d'inferiors, per tal de no allergar el llibre amb apartats diferents; encara que científicament no és prou correcte.

Per acabar, cal dir que la finalitat intrínseca del treball és la de divulgar entre la gent més profana en el tema els noms i usos de les plantes, modificar els errors bibliogràfics –repetits d'un llibre a l'altre– i ampliar la terminologia existent amb l'aportació del vocabulari popular.

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis