Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

15. Pere Fraga; Irene Estaún; Eva Cardona, Basses temporals mediterrànies. Life Basses: gestió i conservació a Menorca. Pròleg de Sharon K. Collinge (Universitat de Colorado)

 

ImatgePere Fraga Arguimbau; Irene Estaún Clarisó; Eva Cardona Pons

Basses temporals mediterrànies. Life Basses: gestió i conservació a Menorca

Pròleg de Sharon K. Collinge (Universitat de Colorado)
Col·lecció Recerca, 15
ISBN: 978-84-95718-73-0
Institut Menorquí d'Estudis, 2010
PVP: 22,00 €
Seguint la línia del darrer número d'aquesta col·lecció, aquest volum aprofundeix en el coneixement que es té actualment dels ecosistemes de les basses temporals mediterrànies emmarcats dins la realitat de l'illa de Menorca. Freqüentment oblidats i negligits, aquests ecosistemes, amb la seva dinàmica irregular i impredictible d'inundació i sequera, acullen alguns dels organismes més singulars de l'illa.

En aquest sentit, la inundació temporal, per efecte de les pluges, d'àrees concretes d'un paisatge predominantment àrid i la inestabilitat pròpia d'aquests ambients són factors generadors de riquesa biològica. Però més enllà d'aquests factors, un dels aspectes més fascinants de l'estudi de les basses temporals és la interacció home-naturalesa de la qual són vestigis, de manera que, a més de ser punts clau per a la conservació de la biodiversitat, aquests ecosistemes guarden un llegat cultural de gran valor i duen escrita la memòria d'un passat en què l'aprofitament de l'aigua deixava empremtes sobre el sòl i la pedra.

Aquest efecte ha contribuït a la configuració d'aquests ecosistemes tal com els coneixem avui, i per tant possiblement la principal amenaça a què s'enfronten sigui l'oblit. 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis