Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 

19. Montse Marqès Marroquín, Dones i sabates: el paper de la dona en el procés de la indústria del calçat a Ciutadella de Menorca (s. XX). Pròleg de Jaume Mascaró Pons

 

ImatgeMontse Marquès Marroquín

Dones i sabates: el paper de la dona en el procés de la indústria del calçat a Ciutadella de Menorca (s. XX)

Pròleg de Jaume Mascaró Pons
Col·lecció Cova de Pala, 19
ISBN: 84-95718-42-1
Institut Menorquí d'Estudis, 2006
PVP: 18,00 €


Aquest llibre parla sobretot de fets relacionats amb la producció de sabates a Ciutadella de Menorca i parla del paper que han jugat les dones en aquesta tradició, que ha configurat i dominat la vida local durant més de 130 anys, des dels primers tallers i fàbriques, cap a 1860, fins a la segona meitat del segle XX, en què la cultura sabatera ha cedit l'hegemonia cultural a la "indústria" turística.

No es tracta exactament d'un llibre d'Història, així en majúscula, en el qual es pretén reconstruir el fil del passat i desvetllar-ne el seu sentit, sinó que és un llibre d'històries, perquè està escrit des de la preocupació per les persones, més que des de la preocupació pels fets o les dades. I no perquè aquests no interessin a la seva autora, sinó perquè, l'autora, el que vol, per damunt de tot, és donar la paraula a les dones sabateres, durant tants anys reduïdes al silenci o convertides simplement en dada estadística.

I és per això que l'estructura d'aquest llibre, tot i que sembla un text convencional d'Història, és peculiar, perquè la part més viva, la part que més ha implicat la seva "autora" –i ho poso així, entre cometes, perquè ella és conscient que en aquesta part ha fet, el paper d'altaveu i de transmissora– és la que figura com a apèndix, en el qual es dóna veu, feta escriptura, a persones concretes, amb noms i llinatges.

Tota la resta és contextualització d'aquesta veu, feta des del rigor, però també des d'una específica actitud cultural i política, la de la reivindicació feminista, no agressiva, però lúcida, decidida i convençuda.
 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis