Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Cicle llegir Joan Ramis
Els dimecres indicats, a les 20 h
Presentació del llibre "Pau Faner, fabulador"
divendres 25 d'octubre de 2019
Jornades Institut de la Ciència i Tecnologia Ambiental - UAB
Dimecres 30 i dijous 31 d'octubre de 2019

23. Andreu Murillo, El terme del Mercadal a l'època del Barroc.

 

ImatgeAndreu Murillo

El terme del Mercadal a l'època del Barroc

Col·lecció Cova de Pala, 23
ISBN: 978-84-95718-57-0
Premi d'investigació sobre es Mercadal i Fornells 1991
Institut Menorquí d'Estudis, 2008
PVP: 19,00 €El llibre que teniu a les mans és l'obra pòstuma d'Andreu Murillo. Es tracta d'un llibre de gestió molt llarga que s'inicià l'any 1991, quan el projecte presentat per Murillo meresqu´el Premi d'Investigació sober es Mercadal i Fornells convocat conjuntament per aquest Ajuntament i l'Institut Menorquí d'Estudis (IME).

Passaren, donsc, molts anys des de la concepció del projecte fins al lliurament del text definitiu poc abans del traspàs de l'autor, succeït el 5 de juny de 2007. Per què aquest retard? Certament, un cúmul de circumstàncies li van fer interrompre la recerca en diverses ocasions, però no és aquesta l'única raó de la demora. Potser un altre historiador s'hauria ajustat al projecte inicial i l'hauria lliurat al cap d'un temps prudencial. Però n'Andreu Murillo era inconformista. Posat en feina, va veure que el tema que s'havia proposat d'investigar prometia molt més i va ampliar la seca recerca per viranys que inicialment no s'havia plantejat. I va escriure i reescriure el llibre a mesura qua anava aprofundint en el buidatge de les fonts d'arxiu i encaixant les múltiples i diverses peces del trencaclosques.

En conclusió, aquest és molt més que un llibre pòstum. És –com molt encertadament va fer notar el professsor Tomàs Vidal a l'acte d'homanatge que l'IME dedicà a l'historiador traspassat– el seu testament historiogràfic, el llegat de dècades dedicades a la pacient recerca d'arxiu i la culminació de nombrosos treballs previs en els quals anaren prenent força les tesis centrals que ara es desenvolupen en aquest llibre. Però també hi trobarà el lector una allau de suggeriments, alguns d'ells formulats amb el seu peculiar to polèmic i provocador amb la sana intenció d'encetar debats i no donar camins per tancats. I de ben segur trobarem molt a faltar l'autor quan vulguem puntualitzar i discutir moltes d'aquestes qüestions que deixa obertes.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis