Segueix-nos
 

23. Jean Bisson, La tierra y el hombre en Menorca. Pròleg de Tomàs Vidal.

 

ImatgeJean Bisson

La tierra y el hombre en Menorca

Pròleg de Tomàs Vidal
Fora de col·lecció, 23
ISBN: 978-84-95718-53-2
Premi Ateneu de Maó, 1966
Institut Menorquí d'Estudis, 2007
PVP: 12.00 €El professor i geògraf Jean Bisson va arribar a Menorca l'estiu de 1964 per fer la seva tesi doctoral amb especial interès per la geografia agrària. De la seva estada a l'illa, en va sorgir un extens article sobre la geografia insular, que va merèixer el Premi Ateneu 1966 i que va ser publicat en forma de quadern. Es tracta, sens dubte, d'una de les principals aportacions fetes per un estranger al coneixement del camp menorquí.

Bisson hi manifesta, d’entrada, la seva sorpresa davant l'originalitat del paisatge rural menorquí, i s’interroga sobre les profundes diferències amb el mallorquí i eivissenc. Cerca raons en la geologia, la topografia, el clima, tot i que acaba decantant-se per hipòtesis de caràcter humà amb el paper jugat pels avatars històrics. Així, l’enfocament humà és el punt de partida de la valoració geogràfica i socioterritorial, en què va ser capdavanter, aprofitant, entre d’altres, els oblidats documents cadastrals.

Menorca deu a Bisson no només les seves publicacions sobre l'illa, sinó també les còpies en arxius parisencs de molts documents sobre Sant Lluís, a més de plànols i mapes generals i parcials de Menorca.  

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00
IME - Institut Menorquí d'Estudis