Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Premi d'investigació sobre Ferreries (2020-2021)
Els treballs s'han d'entregar abtes del 30 de juny de 2021

1. Josep Maria Jansà Guardiola, Meteorologia de Menorca, Balears i la Mediterrània. Edició facsímil.

 

ImatgeJosep Maria Jansà Guardiola
Meteorologia de Menorca, Balears i la Mediterrània.

Edició facsímil
Col·lecció Sextant, 1
ISBN: 84-95718-02-2
Institut Menorquí d'Estudis, 2002
PVP: 15,00 €Josep M. Jansà Guardiola (Reus, 1901 - Maó, 1994) fou capdavanter en els estudis de la meteorologia mediterrània occidental en una època en què l'interès de la investigació mundial en el camp de la meteorologia estava focalitzada cap a l'Atlàntic.

Els seus estudis del temps atmosfèric a la Mediterrània occidental, regió que ell qualifica de "peculiar, autàrquica i capritxosa", a la vegada que reconeix que era "una de las regiones meteorológicas mejor definidas del mundo, como consecuencia de su extraodinaria definición geográfica", li van permetre definir els trets principals dels sistemes meteorològics que afecten aquesta regió i la seva evolució, la qual ha servit de base per a molts dels estudis posteriors.

Josep M. Jansà Guardiola, tanmateix, no fou només un científic important, sinó que també va fer compatible la seva tasca investigadora amb l'esforç per divulgar els coneixements de la meteorologia del nostre entorn a un públic el més ampli possible, tasca per la qual rebé diversos guardons al llarg de la seva vida.

En aquest volum, que pretén ser un homenatge a la persona de Josep M. Jansà amb motiu del centenari del seu naixement, s'han recollit diversos articles seus on es posen de manifest les dues vessants del meteoròleg: el rigor i la profunditat científica i la seva capacitat divulgadora. D'aquesta manera, la lectura de les pàgines que segueixen introduirà els lectors no especialitzats d'una manera clara i rigorosa en els principals aspectes climatològics i meteorològics de les Balears, i concretament de Menorca, a més de proporcional-lis una visió del funcionament de la meteorologia mediterrània encara vàlida en molts dels seus aspectes.

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis