Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
CINQUANTENARI DEL MONOGRÀFIC «MENORCA, AHIR I AVUI» DE SERRA D’OR

ImatgeCinquanta anys després, el monogràfic «Menorca, ahir i avui» de Serra d’Or té un valor històric inqüestionable no només com a testimoni d’una etapa de superació de la resistència cultural durant el franquisme sinó també perquè permet d’avaluar el camí que Menorca ha fet en tots els vessants, culturals i socials, del 1964 al 2014.

Descarrega't el monogràfic «MENORCA, AHIR I AVUI» de Serra d'Or

 
CINQUANTENARI DEL MONOGRÀFIC «MENORCA, AHIR I AVUI» DE SERRA D’OR

ImatgeEl mes de novembre de 1964, la revista Serra d’Or va dedicar un monogràfic a Menorca, que aplegava personalitats rellevants de la cultura de llavors: els menorquins Francesc de B. Moll, Josep Mascaró Pasarius, Maria Lluïsa Serra, Ferran Martí Camps, Joan Gutiérrez Pons i Pilar Benejam; el mallorquí Bartomeu Barceló, i els catalans Jordi Carbonell, Alexandre Cirici, Fèlix Duran Cañameras, Oriol Bohigas, Pere Ribera i Ramon Bastardes, el qual es feia càrrec de «Com veuen Menorca els menorquins» amb les entrevistes a Lluís Casasnovas, Francesc Fèlix, Albert Gomila Sirerol, Jaume Guitart, Francesc Hernàndez Mora, Miquel Hernàndez Pons, Gabriel Martí, Ferran Martí Camps, Francesc de B. Moll, Andreu Murillo, Llorenç Olives, Josep Antoni Pons Roca, Nicolau M. Rubió i Tudurí, Josep Salord Farnés, Mateu Seguí, Maria Lluïsa Serra i Joan Timoner Petrus.

Encapçalat per «Algunes dades sobre Menorca» (Pilar Benejam), Jordi Carbonell hi va dur a terme la primera síntesi estructurada de la història cultural i literària menorquina mentre que Alexandre Cirici no només va projectar la figura de Pasqual Calbó sinó que també hi va introduir l’actualitat artística. Al costat del diagnòstic de l’estat de la llengua fet per Francesc de B. Moll, es van situar articles des de la prehistòria (Josep Mascaró Pasarius i Maria Lluïsa Serra) a l’edat moderna (Ferran Martí i Fèlix Duran), tot destacant el valor de l’Arxiu Històric Municipal de Maó (Joan Gutiérrez). La ressenya de «Tres llibres sobre Menorca» (els de Cosme Parpal, Jordi Baulies i el que aplega els articles de Nicolau M. Rubió i Tudurí, Maria Lluïsa Serra i Joan Hernàndez Mora) fa de pont entre la investigació del passat i l’anàlisi del present d’una Menorca «sense urbanisme» (Oriol Bohigas) i «a l’hora del turisme» (Pere Ribera).

Cinquanta anys després, el monogràfic «Menorca, ahir i avui» de Serra d’Or té un valor històric inqüestionable no només com a testimoni d’una etapa de superació de la resistència cultural durant el franquisme sinó també perquè permet d’avaluar el camí que Menorca ha fet en tots els vessants, culturals i socials, del 1964 al 2014.

Descarrega't el monogràfic «MENORCA, AHIR I AVUI» de Serra d'Or


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis