Segueix-nos
 
ESQUERRA
 

Menu
 
DRETA
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

Cicle llegir Joan Ramis
Els dimecres indicats, a les 20 h
Jornades Institut de la Ciència i Tecnologia Ambiental - UAB
Dimecres 30 i dijous 31 d'octubre de 2019

NOTÍCIES Directrius Estratègiques de Menorca (DEM) 

Central tèrmica del port de maó

Notícia i articles escrits per Jesús Cardona, Xavi Camps i Marc Pons


 

[...+...]

TERTÚLIA: Mobilitat elèctrica, present del cotxe elèctric a menorca

Tertúlia organitzada per la Secció de Ciència i Tècnica de l'IME. L'objectiu és difondre la mobilitat elèctrica com a eina pel canvi del model energètic i per la reducció de CO2 en línia amb els objectius de la Reserva de Biosfera.


 

[...+...]
Primer taller de participació de les Directrius Estratègiques de Menorca - Energia

El passat dimarts, 4 d’abril, es va celebrar el primer taller d’escenaris de futur de les Directrius Estratègiques de Menorca dedicades a l’energia (DEM-E).

Aquest taller es va desenvolupar amb el format d’una reunió del Consell Científic de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, on van participar els seus membres habituals més representants convidats expressament per a la sessió de treball. Van assistir experts de primera línia del món professional, institucional, empresarial i acadèmic de l’energia involucrats amb Menorca.

 

[...+...]

"menorca tiene que aspirar a la autosuficiencia"

Notícia publicada al diari Menorca el dia 7-03-17 

[...+...]
TALLER SWAT 'MENORCA GENERATION' SOBRE LA CIUTAT SOSTENIBLE DE LA UNIVERSITAT TÈCNICA DE DELFT (27 DE FEBRER - 10 DE MARÇ 2017)

El Taller SWAT (Sustainable Workshop Architecture Technology) de la Delft University of Technology (TUD, Països Baixos) arriba a Menorca per estudiar la ciutat de Maó i proposar estratègies mediambientalment efectives que redueixin la petjada de carboni de Menorca i alhora incrementin el benestar urbà.

El Taller treballarà a diferents escales, des del barri fins la façana, amb l’objectiu d’evolucionar cap a una ciutat sostenible atenent el context local. Les propostes es volen compartir i validar amb els diferents agents i persones interessades, de manera que totes les activitats de l’agenda són obertes.

Aquest Taller és un preàmbul de la pròxima visita a Menorca del City-Zen Roadshow (24-28 abril 2017), un projecte de la Unió Europea per impulsar la transició de les ciutats cap a l’energia zero (www.cityzen-smartcity.eu).  

Col·laboren l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), el Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Maó i la Demarcació de Menorca del Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears.

Coordinen: Prof. Craig Lee Martin (Dr. arquitecte, TUD) i Jesús Cardona (arquitecte, IME)

Tots els actes són oberts al públic
Per a més informació: jcardona@nontropia.com  

PROGRAMA
 

[...+...]

LA PRODUCCIÓ D'ENERGIA RENOVABLE CAU AL NIVELL MÉS BAIX DELS ÚLTIMS SET ANYS

Diari Menorca 03-02-17


 

[...+...]

EXPERTS DE LA UE VISITEN L'ILLA PER ACCELERAR LA DESCARBONITZACIÓ

Diari Menorca 12-01-17 

[...+...]

eL 92,5 PER CENT DE LES VIVENDES SUSPEN EN EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Diari Menorca 12-01-17
Més de la mitat obtenen la pitjor qualificació i només un 1 per cent té les millors prestacions. L'equip de les Directrius Estratègiques considera necessari planejar una rehabilitació generalitzada
 

[...+...]
SEMINARI EN TORNO A LA ENERGÍA Y EL CAMBIO CLIMÁTICO

El seminari sobre energia i canvi climàtic organitzat per l’Ateneu de Maó i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears té per objecte contribuir a elevar la reflexió intel·lectual sobre dues qüestions inseparables que envolten la nostra vida: l’energia, que inevitablement consumim en cada cosa que fem, i la salut del Planeta que dóna suport a la nostra pròpia vida. És una reflexió que va més enllà de les preocupacions concretes del dia a dia. És una reflexió sobre una qüestió que afecta la nostra espècie, que afecta el Planeta… és una preocupació global.

Dijous 3, divendres 4 i dissabte 5 de novembre 2016, a l'Ateneu de Maó.

Programa


 

[...+...]

S’OBRE A LA CIUTADANIA UN PROCÉS PER PARTICIPAR EN LA REDACCIÓ DE LA LLEI DE CANVI CLIMÀTIC

El segon dels quatre tallers de debat ciutadà sobre el canvi climàtic que s’han organitzat tindrà lloc el pròxim dijous, 13 d’octubre de 2016, de les 19.00 h fins a les 21.00 h, a la Seu Universitària de Menorca, Can Salort, (carrer Santa Rita, 11 07730 Alaior).


 

[...+...]

TAULA RODONA Punta Nati: El paisatge i les energies renovables

Hi intervindran:
Miquel Camps, coordinador de Política Territorial del GOB
Jesús Cardona, coordinador de les Directrius Estratègiques de Menorca (IME)
Miquel Àngel Maria, conseller de Cultura i Educació del CIM
Joan Rita, professor de Biologia de la UIB
Àngel Roca, president de la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella

Presenta i modera: Rafel Pallicer, president del Cercle Artístic

Data: dimecres 5 d'octubre de 2016 a les 20 h
Lloc: Cercle Artístic de Ciutadella 

[...+...]

LES DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA: OBRINT CAMÍ CAP EL CANVI DE MODEL ENERGÈTIC

Sota aquest títol s'ha presentat una comunicació del procés de les DEM-energia al X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que se celebrarà els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2016 a Manresa, al voltant del tema “Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris”.

Podeu veure totes les sessions del congrés al següent enllaç de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCDX_fDhs4I8YbH0gkKQw_jQ 

La relatoria de les DEM-energia està el següent vídeo, partir del minut 58:10: https://www.youtube.com/watch?v=RtLrfmQK-yE


[...+...]

PRIMERES CONCLUSIONS DEL DIAGNÒSTIC DE LES DEM - ENERGIA

Actualment s’ha conclòs la recopilació d’informació i dades per elaborar el diagnòstic del sistema energètic de Menorca. També s’ha elaborat un primer material que permet extreure les seves principals característiques. Amb aquest motiu, el divendres 23 de setembre de 2016 es van presentar les primeres conclusions del diagnòstic, que és la primera acció prevista per les DEM-energia (veure enllaç)


 

[...+...]

L'ampliació del parc de son salomó: els comptes energèticsArticle publicat al diari Menorca el passat 6 de setembre de 2016

[...+...]
Tertúlia crisi, canvi climàtic i model energètic a Menorca

Ahir vam gaudir d’una tertúlia d’estiu amb una aclaparadora assistència de públic, que va omplir el pati de Can Victori. Unes 120 persones van escoltar les exposicions dels set tertulians convidats, que van explicar amb molta claredat la situació en que ens trobem pel que fa al canvi climàtic i la seva relació amb el model energètic, basat en la combustió d’hidrocarburs fòssils. Volem recordar i agrair de nou la col·laboració dels participants...

 

[...+...]
JORNADA DE TREBALL D'EXPERTS EN ENERGIA: DIAGNÒSTIC SITUACIÓ ACTUAL

Divendres, dia 10 de juny de 2016, un grup de reconeguts experts en matèria d'energia es troben a Menorca amb l'objectiu d'elaborar un diagnòstic de base de l’actual sistema energètic de Menorca i la seva caracterització dins el sistema energètic regional, continental i global.

Participen en el grup de treball les següents persones:
 

[...+...]
LA PRESENTACIÓ DE LES DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA

LA PRESENTACIÓ DE LES DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA RECOLLIDA PER DIVERSOS MEDIS DE DIFUSIÓ I COMUNICACIÓ

El dimecres 25 de maig de 2016 es van presentar oficialment les DEM a la seu del Consell Insular de Menorca.

Us deixem els enllaços a la notícia que apareix a diversos mitjans de difusió i comunicació: 

[...+...]
[...+...]
PRESENTACIÓ OFICIAL DE LES DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA

El dimecres 25 de maig de 2016 es presenten oficialment les Directrius Estratègiques de Menorca (DEM) a la seu del Consell Insular de Menorca (CIM).

Comptarem amb la participació de la presidenta del CIM, Maite Salord; el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons; el president del Consell Científic de l'IME, Jaume Mascaró i el coordinador de les DEM, Jesús Cardona.


Data: dimecres 25 de maig de 2016, a les 10.30 h.
Lloc: sala de premsa del Consell Insular de Menorca

[...+...]
Jornades Energies renovables, territori i paisatge: reptes i alternatives. COAIB 26 i 27 de maig de 2016

El Consell de Mallorca i el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears organitzen les Jornades Energies renovables, territori i paisatge: reptes i alternatives, les quals se celebraran en la sala d'actes del COAIB (carrer Portella, 14 – Palma) els dies 26 i 27 de maig de 2016, i amb transmissió per videoconferència a les Demarcacions d'Eivissa i Formentera i de Menorca del COAIB.

 

[...+...]
PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL EN BUSCA DE LA ENERGIA / DEBAT

El documental, de l'any 2009, aborda la dependència energètica d'Espanya.

La durada del documental és de 49 minuts; posteriorment s'obrirà un torn de debat entre tots els assistents per compartir reflexions sobre la temàtica del documental.

Presenta i modera: Jesús Cardona Pons, coordinador de les Directrius Estratègiques de Menorca

Data: 26 de maig de 2016, a les 20 h.
Lloc: Can Victori, seu de l'IME

[...+...]

EL PRIMER ÀMBIT A TRACTAR DE LES DEM SERÀ L’ENERGIA

La societat menorquina presenta un considerable endarreriment en el coneixement, definició i adopció d’un model energètic que tengui sentit dins el compromís adquirit com a Reserva de Biosfera. En conseqüència, el debat social que s’està gestant entorn a la penetració de renovables o a la introducció del gas natural es produeix des de visions parcialment informades del que representa l’actual sistema energètic i la seva possible evolució. Les Directrius Estratègiques de Menorca (DEM) han de dotar la societat de la informació necessària per a un debat i presa de decisions amb l’adequat coneixement del sector energètic i les seves implicacions.

 

[...+...]
 
 
 
Camí des Castell, 28 07702 Maó. Menorca Tel.: 971 35 15 00 / Fax: 971 35 16 42
IME - Institut Menorquí d'Estudis